Portrætter
2022-08-17

Portræt: Sofie Schrøder-Andreasen

”Jeg oplever en gang imellem modparter, som jeg har en oplevelse af ville have taget mig mere seriøst, hvis jeg hed Søren og ikke Sofie."

Advokat Sofie Schrøder-Andreasen blev cand.jur. i 2012. 10 år er gået, og hun har brugt sin tid på arbejdsmarkedet effektivt. 1. januar 2022 blev hun ansat som partner hos Advokatfirmaet Poul Schmith. Det har givet anledning til en snak om den udvikling, hun har set ske i advokatbranchen, og hvordan hun som ny kvindelig partner i et af landets største advokatfirmaer oplever diversiteten og udviklingen heraf i advokatbranchen. Til hverdag er hendes fokus feltet mellem insolvensret og ansættelsesret. I dag er hun gæst i ADVOkurser.dks fredagsføljeton.

Det er 10 år siden, at du blev færdig på universitet. Hvad havde du af håb og drømme, da du blev færdig?

”Jeg drømte om at blive advokat, og så drømte jeg om at blive ansat på et af de store kontorer. Som så mange unge mennesker tænkte jeg ikke meget langt ud i fremtiden – Tre års fuldmægtigtid var faktisk en helt uoverskuelig lang tidsperiode for mig på det tidspunkt”

Hvordan har advokatbranchen udviklet sig i de 10 år?

”Der er godt nok sket meget. For det første har arbejdsmarkedet jo ændret sig en del. Da jeg blev færdig, var det ikke givet, at der overhovedet var et job til én. Og det var slet ikke givet, at man kunne få det job, man ønskede sig. Vi stillede langt færre krav til både job og arbejdsgiver, end vi ser i dag.

Derudover var det en forudsætning for at være noget ved musikken, at man skulle arbejde hårdt og længe. Selvom lange arbejdstider stadig præger konsulentbranchen som sådan, så er det i dag i langt højere grad mennesket, der er i fokus.”

Den 1. januar blev du ansat som partner hos Poul Schmith. Tidligere har kvinder i partnerkredse været et sjældent syn. Kan du mærke i dit arbejdsliv, at der er ved at ske et skifte, når det kommer til diversitet i advokatbranchen?

"Selvom der stadig er et stykke vej igen til den fuldstændige ligestilling, så er der helt klart sket et skifte. Der er kommet mere fokus på fleksibilitet – Det er i dag fuldt ud acceptabelt at gå tidligere for at hente eller ordne andre private gøremål. Facetime på kontoret er ikke så vigtigt. De debiterbare timer kan langt hen ad vejen lægges, som det passer med privat- og familielivet. Derudover er mændene kommet langt mere på banen på hjemmefronten. Stort set alle mine mandlige kolleger holder minimum 10-12 ugers barsel, og derfor ses kvinder i den fødedygtige alder ikke på samme måde som en byrde sammenlignet med de mandlige kollegaer i samme aldersgrupper.

For mit eget vedkommende blev jeg optaget på Poul Schmiths partnerprogram i januar 2020, og havde termin i marts 2020. Det tror jeg ikke var sket for bare 5-10 år siden. Der hang graviditet og et accelereret karriereforløb ikke sammen. Jeg er utroligt stolt af at arbejde på en arbejdsplads, der kan rumme store ambitioner i arbejdslivet og privatlivet samtidig."

Oplever du stadig udfordringer, når det kommer til kønsdiversitet i branchen?

”Jeg oplever en gang imellem modparter, som jeg har en oplevelse af ville have taget mig mere seriøst, hvis jeg hed Søren og ikke Sofie. Selvom det er ekstremt frustrerende, når det sker, så hører det sig heldigvis til sjældenhederne.”

Det ses, at de yngre advokater er begyndt at stille øgede krav til arbejdsgivere, når det kommer til arbejdstid og arbejdsmiljø. Hvordan oplever du selv branchen i den kontekst?

"Jeg oplever, at vi skal gribe ledelse anderledes an end tidligere. Vi bliver udfordrede på, hvordan vi ”plejer” at gøre tingene. Jeg tror dog, at det for hele branchen – ung som gammel – i sidste er en god ting, at vi bliver udfordrede på, hvorfor vi gør tingene på en bestemt måde, når nu man nu kan gøre det anderledes med det samme resultat til følge."

Har du gode råd til den yngre generation af advokater og advokatfuldmægtige, der gerne vil ende i samme stol, som du sidder i i dag?

”Husk værdien af dit netværk. Det er vigtigt at dyrke og pleje sine relationer, selvom det kan være svært at prioritere med både arbejde og familien.”

Advokat Sofie Schrøder-Andreasen underviser på kurset ”Lønmodtagerforhold i insolvente virksomheder” hos ADVOkurser.dk. Kurset giver et overordnet og grundlæggende indblik i de forhold, man som lønmodtager eller kurator skal være opmærksom i forbindelse med håndteringen af ansættelsesforhold i insolvente og kriseramte virksomheder, herunder de udfordringer og faldgruber som man oftest støder på.

Disse kunne også have din interesse?